skip to Main Content

Danas je u Sarajevu održana XVI redovna Skupština Udruženja poslodavaca FBiH, nakon koje se održala svečana manifestacija povodom obilježavanja 15 godina uspješnog rada ovog udruženja, koje broji oko 20.000 članova koji zapošljavaju preko 42 posto svih zaposlenih u realnom sektoru. Riječ je o jakoj zajednici poslodavaca koja se tokom godina isprofilisala respektabilno udruženje koje značajno utiče na kreiranje ekonomske i socijalne politike.

Predsjednik Skupštine Udruženje poslodavaca FBiH Marinko Gilja poručio je da će ovo udruženje biti iskren partner svim nivoima vlasti, te da bez poslodavaca nema ni razvoja u BiH.

Povodom 15-te godišnjice na svečanoj ceremoniji govorile su brojne zvanice, kao i predstavnici i članovi ovog udruženja, a dodijeljenje su plakete, zahvalnice i povelje pojedincima, domaćim i stranim fizičkim licima koji su doprinijeli radu ovog udruženja. Dodijeljene su i simbolične donacije Merhametu, Dobrotvoru, Humanitarno-karitativnoj organizaciji Kruh svetog Ante i Crvenom krstu/križu FBiH.

Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, u svom pozdravnom govoru, između ostalog je istakao da ovo udruženje podržava reforme, ali u isto vrijeme treba i pomoć Vlade FBiH, kako bi našli zajednička rješenja najbolja za sve. Rekao je da akcenat na jačanju realnog sektora treba biti prioritet Vlade FBiH i izrazio zadovoljstvo što na ovom skupu prisustvuju i predstavnici vlasti. Izrazio je nadu da će u buduće zajedno formirati bolje okruženje za otvaranje novih radnih mjesta, intenzivnije investiranje i  smanjenje javnog sektora.

Mladen Pandurević, direktor UPFBiH, skrenuo je pažnju na humanitarni rad ovog Udruženja. Dok je Marinko Čavara, predsjednik FBiH čestitajući 15-tu obljetnicu Udruženju poslodavaca FBiH, rekao da treba puno hrabrosti i strpljenja da se u ovakvim uslovima na tržištu održe radna mjesta.

Ovo udruženje, rekao je Čavara,  je pokazalo da značajno pomaže stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i nadamo se da ćemo zajednički naći optimum parafiskalnih nameta i izbalansirati ih sa drugim dužnistima koje ima Država.

Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH rekao je da su poslodavci uticajna snaga, ali da moraju postati dominantna snaga u društvu. Iako, poslodavci zajedno ostvaruju 46 posto BDP-, još uvijek je značajan uticaj državnih firmi, i ovaj postotak treba da se obrne u korist poslodavaca. Kako je naveo Novalić u narednom periodu će biti još prostora za saradnju i prihvatanje zahtjeva posolodavaca koji su konstruktivan partner Vladi i društvu.

Tomislav Grizelj, nekadašnji predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, iskoristio je priliku i naglasio da se hitno mora formirati Asocijacija poslodavaca na nivou BiH. Dotakao se i školstva i podcrtao problem obrazovanja kadra za potrebe naše privrede.

 

 

Back To Top