skip to Main Content

Festival hrane i muzike pod nazivom „10. Gastro Eko-Fest – Sarajlicious 2017.“ koji se održava pod sloganom „Hrana sa sevdahom“, a u okviru kojega će se održati niz edukativnih sadržaja, prezentacija, te interesantnih turističkih, kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja, održaće se od 10. do 13. maja na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.

Cilj ove tradicionalne manifestacije je da se širokom auditorijumu predstavi bogato kulturno naslijeđe i etnička raznolikost Bosne i Hercegovine, prikazujući tradicionalna jela, pića i delicije, muziku, plesove i originalne nošnje i običaje i rukotvorine iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tokom Festivala održaće se i podmanifestacije pod nazivima:   „Šta su jeli naši stari“, a sa svojim specijalitetima će se predstaviti i najbolji bh kulinarski virtouzi- Sadeta Ajdinović iz restorana ASDŽ,  i drugi majstori ovoh zahtjevnog zanimanja koji će pored savremenih dostignuća u oblasti kulinarstva praktično demonstrirati spravljanje tradicionalnih bosanskih jela i savremenih delicija.

Posebna atrakcija GEF-a jeste program pod nazivom „Dan ćevapčića“ u kojoj ovaj poznati sarajevski brend sa ponosom predstavljaju čuvene sarajevske ćevabdžinice „Petica“,  Dženita“ i druge i tokom kojih se posjetiocima Festivala besplatno dijeli određeni broj porcija ovog proizvoda.

Sadržaje ovogodišnjeg GEF-a upotpuniće ekološka akcija „Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu“ koju već  godinama uspješno realiziramo. Kroz projekat Neka čovjek čovjeku bude čovjek” pozvaćemo naše sugrađane da ne bacaju svoju odjeću, knjige i sve ono što se može iskoristiti nego da to donesu na Gastro eko fest, a mi ćemo proslijediti dalje humanitarnim organizacijama i onima kojima je potrebno.

Prisustvo velikog broja turista, gostiju grada i predstavnika medija doprinijeće da ovaj događaj prenese sliku o bogatoj bh. gastronomskoj ponudi, praćenoj originalnom bosanskohercegovačkom tradicionalnom muzikom i plesovima, te tradicionalnim nošnjama našeg podneblja.

Back To Top